Til minne om Jan

 

Jan ble bare 16 år gammel. Han sovnet stille inn på sykehuset søndag 27. januar 2002 etter drøyt et år med sykdom.

Jan skulle ikke dø. Han selv og vi som var rundt ham var bestemte på det. Da han ble syk i begynnelsen av januar i fjor ble det bestemt at vi skulle komme seirende ut av dette. I løpet av sykdommen hadde Jan det ofte ufattelig vanskelig. Han var igjennom behandlinger som var ekstremt tøffe for en ung kropp, psykisk så vel som fysisk. Han sto likevel på og var det mest modige menneske vi kjenner. Jan hadde et fåtall ordentlig dårlige dager i løpet av tiden han var syk; her skulle det ikke deppes, vi skulle videre! Døden var aldri noen opsjon; det hadde Jan og pappa avgjort! Det var akkurat slik Jan var; tøff og utrolig modig.

Jan tok usedvanlig godt vare på menneskene rundt seg. Han var en tvers igjennom snill gutt som tenkte på andre fremfor seg selv. Da han lå på Sentralsykehuset i jula, mens han fikk cellegiftbehandling, arrangerte han julemiddag for familien sin. Fra sykesenga delegerte han oppgaver; hvem som skulle lage de forskjellige tingene vi skulle spise, hvem som skulle koke poteter og hvem som skulle varme den medbrakte maten. Jan ordnet også at kjøkkenet og dagligstua på avdelingen ble stilt til disposisjon for oss. Han hadde veldig lenge hatt et ønske om at begge sidene av familien hans samlet seg til julemiddag, og dette ordnet Jan selv om han var i aldri så dårlig form. Det var en kjempekoselig kveld vi ikke kommer til å glemme.

Jan var en utrolig snill gutt. Det var beundringsverdig å se en 16-åring ta så godt vare på andre mennesker rundt seg. Han var også veldig glad i barn og overhodet ikke redd for å vise det, til tross for at han var 16 år, og gutt attpåtil…

Det kan skrives side opp og side ned om denne herlige gutten som vi var så heldige å kjenne. Vi som er igjen er takknemlige for alt det fine Jan delte med oss og alt han lærte oss. Vi er så glad for at vi fikk ta del i det altfor korte livet ditt, Jan.

Du blir aldri glemt og vi vil alltid være utrolig glad i deg. Hvil i fred, vennen.